luni, 22 februarie 2010

"Banii BNR nu au voie sa iasa din interiorul BNR"



Cică BNR achiziţionează 12 maşini cu 1.000.000 euro. Nici nu m-aş fi gândit că merită să comentez, dacă n-ar fi fost declaraţia lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR:

"BNR este o instituţie unică. BNR nu poate, prin lege, să ajute statul cu bani. Aceşti bani nu sunt de la bugetul de stat, ci sunt ai băncii centrale. Noi nu putem nici să construim poduri sau şcoli, nici să dăm bani pentru pensii. Dacă aceşti bani nu sunt cheltuiţi, ei trebuie să fie distruşi. Banii BNR nu au voie să iasă din interiorul BNR".

Ia să vedem ce spune legea pe care a invocat-o dl. Vasilescu.

Legea 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Articolul 43

" (1) Banca Naţională a României virează la bugetul statului o cotă de 80% din veniturile nete rezultate după deducerea următoarelor elemente:
a) cheltuielile aferente exerciţiului financiar, inclusiv cheltuielile cu provizioanele constituite conform alin. (3);
b) pierderea exerciţiilor precedente rămasă neacoperită după aplicarea prevederilor art. 44.
(2) Plata cotei prevăzute la alin. (1) se efectuează lunar, până la data de 25 a lunii următoare, inclusiv, în baza unei declaraţii speciale. Această cotă reprezintă venit la bugetul de stat. Regularizările aferente exerciţiului financiar vor fi efectuate până la termenul de depunere a bilanţului anual, conform legii, în baza unei declaraţii speciale rectificative. "


Cu alte cuvinte, dacă BNR nu ar cheltui acel milion de euro, banii aceştia s-ar putea regăsi în profitul băncii. Şi, în cazul în care s-au acoperit toate pierderile din anii precedenţi, 80% din ei s-ar duce la bugetul de stat.


Mai ales că încă este în vigoare o prevedere din 2009, conform căreia instituţiilor publice (iar BNR este institutie publica independentă) le este interzisă achiziţionarea de autoturisme.


Ce părere are bunul nostru prim-ministru? "Nu ştiu, întrebaţi-l pe Mugur Isărescu". Eu l-aş întreba, dar cred că ar fi mai eficient să-l întrebe Curtea de Conturi. Care Curte de Conturi ar trebui să răspundă solicitărilor Parlamentului de a efectua un control. Şi dacă mai ţin bine minte, în Parlament majoritatea include şi partidul domnului Boc.


Sau hai să-l întreb şi eu, poate funcţionează. Ce ziceţi, domnule Isărescu?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu