marți, 23 februarie 2010

Din nou despre pensii ...

M-a frământat o curiozitate stranie să văd cu cât contribuie o persoană la sistemul de pensii şi cât recuperează din această sumă după ce se pensionează. Rezultatul a fost şi mai straniu.

Pentru simplificare, am luat cazul ideal că persoana în cauză realizează stagiul complet de cotizare de 35 ani (valabil din 2030 şi pentru femei, şi pentru bărbaţi) şi că realizează lunar un salariu egal cu cel mediu pe economie. Să zicem că acest salariu este de 2.000 lei, constant toată perioada, tot pentru simplificare.

Lunar, pentru acest salariu se plătesc contribuţii la sistemul de pensii de 10,5% - angajatul şi 20,8% - angajatorul:

2.000 x 31,3% = 626 lei x 12 luni x 35 ani = 262.920 lei

La pensionare, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat (adică un punct, pentru că în fiecare lună a avut un salariu egal cu cel mediu brut pe economie) cu valoarea unui punct de pensie (să zicem 40% din salariul mediu pe economie, cât este acum, deşi acesta este maximul istoric de acum încolo, pentru că de anul viitor procentul scade, şi scade, şi scade ...). Pensia omului va fi:

1 punct x 800 lei (2.000 lei x 40%) = 800 lei

Câţi ani ar trebui să mai trăiască pensionarul ca să ajungă la suma cu care a contribuit de-a lungul timpului?

262.920 lei : 800 lei = 329 luni : 12 = 27 ani !!!

Sănătate multă tuturor, că avem nevoie de ea să ajungem la 92 de ani.

Şi dacă tot am atins subiectul pensiilor, să vă arăt o mică glumă a guvernului strecurată în Legea pensiilor, care va duce la scăderea tuturor pensiilor. Din noua lege a dispărut un paragraf:
"(2) Cuantumul pensiei stabilit conform alin. (1) se majorează cu suma corespunzătoare contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, datorată potrivit legii."

Ce înseamnă asta? Că până acum statul suporta contribuţia de asigurări de sănătate, iar de la anul o va suporta pensionarul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu